Pusryčiai yra svarbūs įvairiame amžiuje – nuo vaikystės iki brandžios senatvės. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad visaverčiai pusryčiai yra svarbus fizinės ir protinės energijos šaltinis geros dienos pradžiai.
Įprotis valgyti arba nevalgyti rytais yra įgyjamas. Net nenorėsite ryte pažvelgti į valgį, jei vakare būsite gerai prikimšę pilvą arba, jei apskritai niekada navalgote pusryčių. Dauguma šaltinių teigia, kad blogai yra nevalgyti ryte, tačiau svarbu ne valgyti ar nevalgyti, o tai, ką valgome ar geriame ir kada, kaip dažnai, kokiais kiekiais. Jeigu pusryčiams sukirsite krūvą sumuštinių užsigerdami kava, tai naudos iš pusryčių bus maža. Tinkamai subalansuotas dienos mitybos racionas, kuriame gausu grūdinių produktų, daržovių, vaisių, žuvies, yra viena iš pirmųjų mitybos specialistų keliamų sąlygų palaikyti gerą formą ir aktyvumą. Jei pusryčiams pasirinksite sveikatai naudingus produktus, dalis dienos normos vitaminų, mineralinių ir kitų medžiagų poreikio jau bus patenkinta.
Kodėl nesinori valgyti pusryčių?
Kodėl svarbu valgyti pusryčius?
Ką patartina valgyti pusryčiams?
Pusryčių funkcija yra paprasta – jie turi būti sveiki, maistingi, skanūs ne tik todėl, kad gražiai atrodytumėte, bet kad gerai jaustumėtės, nes gera dienos pradžia – jau pusė darbo. Ryte mūsų organizmui reikalingi visaverčiai pusryčiai, kurie būtų lengvai įsisavinami ir suteiktų jėgų. Pusryčiai turėtų sudaryti apie 20–25 procentų dienos suvartojamų kalorijų skaičiaus. Tad jeigu moterims per dieną reikia suvalgyti apie 2000 kalorijų, tai pusryčiams tenka apie 400. Tai nėra mažai – jogurto indelio ar banano neužtenka. Mitybos specialistai rekomenduoja būtinai į savo pusryčių racioną įtraukti grūdinių produktų, kurie sudaro sveikos ir subalansuotos mitybos pagrindą.
Idealu, jei yra galimybė pasirinkti visų grūdo dalių produktus (pilno grūdo duona, pusrytainiai, košės). Jie yra turtingi vertingų angliavandenių, vitaminų ir skaidulinių medžiagų. Angliavandeniai – jau nuo seno žinomas energijos šaltinis. Todėl pusryčiaujant išskirtinį dėmesį reikėtų skirti angliavandenių turintiems produktams. Jeigu esame sveiki, visais amžiaus tarpsniais mums reikia panašaus angliavandenių kiekio – apie 50–60 procentų mūsų dienos gaunamos energijos. Tačiau žmonės dažniausiai jų suvalgo nepakankamai.
Rekomenduojami pusryčiai:
Surinkus informaciją, ką valgo (jei valgo) pusryčiams lietuviai, dažniausi atsakymai yra jogurtas, varškės sūrelis, virtas ar keptas kiaušinis, paprasta arba grūdėta varškė su uogiene arba viena, skrudintas batonas su medumi, su kiaušiniu keptos batono riekelės, kukurūzų dribsniai su pienu ar jogurtu, blynai, košės ir sumuštiniai.
Pabaigai
Galima pridurti tai, kad kiekvienas savo dieną planuojasi savaip. Vieni mėgsta pavalgyti vos tik atsikėlę, kiti prieš pusryčiaudami atsiprausia, apsirengia. Valgyti pusryčius tiksliai nustatytu laiku nėra būtina, svarbu pavalgyti per dvi valandas nuo prabudimo, nes juk nedarbo dienomis dažnas mėgsta pamiegoti ir keliasi vėliau.
Apibendrinant galima psakyti, kad pusryčiai – tai ne tik fiziologinio poreikio (alkio) patenkinimas. Tai pagarba ir dėmesys sau ir savo kūnui. Jei iki šiol jūsų pusryčiai tebuvo puodelis juodos kavos, pats laikas keisti įpročius, kad pradėtumėte dieną kupini jėgų ir gerų idėjų.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
3 Comments
Jogurtai geriausi natūralūs su gyvomis bakterijomis. Geriausias variantas nusipirkti ūkininkų parduodamo natūralaus šviežio pieno ir jogurtinių bakterijų (raugo). Namie pasigamintas jogurtas neprilygs nei vienam parduotuvėje savo turimų gyvųjų gerųjų bakterijų kiekiu ir jų teikiama nauda. Bakterijų galima nusipirkti internetu http://www.raugai.lt
Pusryčius būtina valgyti ir tai ne naujiena.Jie turi būti sotūs ir daugiausiai energijos suteikiantis.Verta rinkti grūdus bei duonos produktus.
norejau pasiteirauti, kokiais tyrimais irodyta? noreciau pasiskaityti placiau, neradau straipsnyje nuorodu i juos, o gal tu tyrimu net nebuvo?