Ką valgyti gavėnios laikotarpiu?

Per Lietuvą prašurmuliavus smagioms ir sočioms Užgavėnėms, prasideda gavėnia – septynių savaičių susitelkimo, rimties ir apsivalymo laikotarpio prieš šv. Velykas pradžia.

Gavėnia prasideda Pelenų dieną, kurią katalikams privalomas griežtas pasninkas – visiškai atsisakyti mėsiškų patiekalų. Anksčiau žmonės laikydavosi griežto pasninko – tris dienas per savaitę (III, V, VI) nevalgydavo ne tik mėsos, bet ir pieniškų valgių. Tokio pasninko buvo stengiamasi laikytis visą gavėnios laikotarpį. Vėliau pasninko taisyklės sušvelnėjo. Tačiau gavėnios metu bent penktadieniais reikėtų mažiau valgyti, nes juk saiko jausmas – didelė vertybė.

Gavėnios tikslas – prisiminti Kristaus kančią ir tinkamai pasirengti Didžiojo prisikėlimo šventei – Velykoms. Sakoma, kad šiuo periodu negalima valgyti mėsos, o tik tai, kas nuo Užgavėnių tarp dantų liko. Liaudyje išlikę pasakojimai, kaip viena moterėlė Užgavėnių vakarą įsikišusi į burną kumpį ir užmigusi, kad rytoj galėtų apsimesti, jog suvalgė tai, kas liko tarp dantų. Deja, bemiegodama ji tuo kumpiu paspringo ir užduso. Vyrai, pasinaudodami galimybe suvalgyti tai, kas liko tarp dantų, rengdavo ir išgertuves – degtine praskalaudavo tarpdančius, kad neliktų mėsos. Per gavėnią nebuvo leidžiama ir linksmintis: dainuoti, rengti šokių, vestuvių, kitų iškilmių.

Svarbiausias gavėnios meto svečias ant mūsų senelių ir prosenelių stalo buvo silkė, įvairios košės, bulvės su lupenomis ir raugintais kopūstais, kisielius.

Pasninko patiekalams gaminti tinka grūdinės kultūros (rugiai, miežiai, avižos, grikiai, žirniai, pupos), aliejiniai augalai (kanapės, linai, aguonos), daržovės (tinka ir konservuotos ar marinuotos), švieži ir džiovinti vaisiai bei uogos, žuvis. Per pasninką valgomas augalinis maistas: vaisiai, daržovės, džiovinti vaisiai, rūgštūs produktai (rauginti kopūstai, rauginti agurkai), džiūvėsiai, grybai, riešutai, juoda ir balta duona, vandenyje virtos košės, geriama arbata.

Draudžiama valgyti žinduolių ir paukščių mėsos bei jos produktų. Leidžiama maitintis žuvimi, kiaušiniais, pieno produktais, jūros gėrybėmis. Draudžiama rūkyti, vartoti alkoholinius gėrimus, gyvulinius riebalus.

Išbandykite Gavėnios patiekalų receptus:

1 Comment

  1. Gavėnia puikus metas pailsinti organizmą bei jį išvalyti.Valgyti galime ne mėos produktus, daug daržovių ir gerti daug skysčių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *