Kaip tobulai išvirti kiaušinius?

kietai virti kiausiniaiVirtus kiaušinius patiekia minkštus, puskiečius ir kietus. Puskiečius galima virti ir be lukšto.

Kiaušinius reikia nuplauti šiltu vandeniu ir tik po to virti. Kartais lukštai praduriami, kad nesuskiltų. Duriamas bukasis kiaušinio galas. Adata turi įsmigti ne giliau nei 3 mm, kad nesuirtų plėvelė ir neištekėtų trynys.

Kiaušinius į verdantį vandenį reikia panardinti visus vienu metu, tada jie vienodai išvirs. Tam naudojamas specialus sietelis, kuris įleidžiamas į puodą su vandeniu. Juo patogu kiaušinius išimti ir atau­ šinti. Kuo ilgiau kiaušiniai virs, tuo kietesni jie bus.

Jeigu kiaušinius patiekia pusryčiams, ant stalo būtinai deda jiems skirtas taureles.

Kiaušinių niekada nededa į sidabrinius indus ir nevalgo sidabriniais įrankiais.

 

Virti puskiečiai kiaušiniai

minkstai virti kiausiniaiŠviežius kiaušinius sudėkite į kiaurasamtj arba specialų graibstei}, panardinkite į verdantį vandenį, uždenkite dangčiu ir virkite 5 min. (Jeigu kiaušiniai labai dideli, juos dar pusei minutės palikite vandenyje, bet puodą nukelkite nuo ugnies.) Tada išimkite, perliekite šaltu vandeniu ir vėl sušildę neškite į stalą.

Jeigu kiaušinius norite patiekti be lukšto, iš­ėmę iš verdančio vandens panardinkite (12-15 min.) į šaltą, paskui nulupkite, ir prieš nešdami į stalą, sušildykite šiltame sūriame vandenyje (tik nevirkite).

Virtus kiaušinius galite paskaninti druska, pipirais ir svogūnų laiškais.

Minkštai virti kiaušiniai (pagrindinis receptas)

Nieko nepagaminsite greičiau už minkštus kiaušinius. Tačiau turite būti atidūs.

Pirmas būdas

Užvirinkite puode vandenį, nukelkite indą nuo ugnies, kiaurasamtj su kiaušiniais panardinkite į vandenį, tik stenkitės neįskelti lukšto, ir uždenkite puodą dangčiu. Kai vanduo užvirs, po 3 min. išimkite.

Antras būdas

Gurmanai sako, kad minkšti kiaušiniai būna daug skanesni, kai jie dedami į puodą su šaltu vandeniu, o šiam užvirus, išimami po 20 sek.

Trečias būdas

Kiaušinius panardinkite į verdantį vandenį ir, jam vėl pradėjus virti, po 1 min. puodą nukaiskite ir dar 5 min. palikite kiaušinius vandenyje.

Ketvirtas būdas

Kiaušinius minkštai galite išvirti nė sekundės nelaikę indo ant ugnies. Sudėkite juos į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu, kad visus apsemtų, ir palikite 10 min. Paskui vandenj nupilkite, vėl užpilkite verdančio ir po 2-3 min. kiaušinius išimkite. Baltymai bus sutirštėję j švelnią baltą masę, tryniai liks pusiau skysti.

Minkštus kiaušinius patiekia tik karštus. Pikantiško skonio suteks garstyčios arba ką tik sutarkuoti krienai.

Kiaušinius valgo šaukšteliu, pralupę tik vieną galą. Tačiau yra mėgėjų valgyti minkštus luptus kiaušinius, įdėtus į šiltą dubenėlį ir sumaišytus su minkštu sviestu (arba kietu, susmulkintu gabaliukais).

Kietai virti kiaušiniai

kietai virti kiausiniai 2Jeigu norite valgyti kietus kiaušinius, turite virti juos 8-10 min. nuo vandens užvirimo pradžios. Ilgiau virtų kiaušinių baltymai būna pernelyg standūs ir dingsta ryškiai geltonas trynių atspalvis. Išvirtus kiaušinius tuojau panardinkite į šaltą vandenį, tada lengvai nulupsite.

Jeigu norite kiaušinį išvirti kietai, kad baltymas nepatamsėtų, virkite 5 min., paskui dar 8 min. įdėkite į karštą vandenį.

Jeigu virsite ant smarkios ugnies, kiaušinio baltymas bus standus, o trynys – skystas. Atvirkščiai bus, kai virsite ant silpnos ugnies.

Kietus kiaušinius valgo karštus ir šaltus. Prie jų tinka švieži agurkai ir ridikai.

Puskiečiai kiaušiniai, virti be lukšto

be luksto virti kiausiniaiTaip gaminti sudėtingiau, bet įdomiau. Į gilų puodą įpilkite 1 1 vandens, 50 g acto, įberkite 10 g druskos ir kaitinkite kol užvirs. Tada, maišydami vandenį taip, kad susidarytų sūkurys, greitai paleiskite į jį po vieną šviežią kiaušinį. Baltymas tuojau aptrauks trynį. Puodą uždenkite dangčiu ir virkite 3 min. ant silpnos ugnies, tada graibšteliu atsargiai išimkite kiau­šinius ir dėkite į šaltą vandenį. Kai atauš, nupjaukite nutįsusius baltymų kraštus. Jų viduje esantis trynys turi būti pusiau skystas.

Neškite į stalą pašilde tame pačiame vandenyje, kuriame kiaušiniai virė.

Iš kiaušinių, virtų be lukšto, gamina karštus ir šaltus patiekalus. Juos galite dėti į karštą padažą (pomidorų, grietinės, grybų, krienų) arba apipilti šaltu svogūnų padažu ir patiekti su karštomis bulvėmis.

1 Comment

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *